
Sapanca Gölü'nde Su Kayıpları
Marmara Bölgesi'nin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sapanca Gölü, son iki yılda 60 milyon metreküp su kaybı yaşadı. Gölün su seviyesi, 2 metre 6 santim düşerek 30,20 metreye geriledi.
Kuraklık ve Bilinçsiz Tüketim
Sakarya'da yaşanan kurak yaz mevsimi ve mevsim normalleri üzerindeki yüksek sıcaklıklar, göldeki bu düşüşü tetikledi. 2023 yılı Temmuz ayında göl seviyesi 32,26 metre iken, bu kaybın bu kadar ciddi boyutlara ulaşması dikkat çekti.
Su Tasarruf Seferberliği
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), sapanca gölünde yaşanan su kaybı için su tasarruflu ve bilinçli tüketim seferberliği başlattı. Açıklamada, "Sapanca Gölü, Türkiye'nin sayılı içilebilir kaynaklarından biri. İçme suyu kalitesi ile eşsiz olan gölü korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.", denildi.
Çekilmeler ve Gelecek Tehditleri
Son yıllarda yaz mevsiminin son aylarında kuraklık tehdidi ile karşılaşan gölün kıyı kesimlerinden 15 ila 20 metre arasında su çekilmeleri yaşandı. SASKİ, bu durumun şehrin su ihtiyacını tehdit ettiğine vurgu yaptı.
SASKİ'nin açıklamasında; "Son iki yılda yaşanan 2 metre 6 santimlik su kaybı, yaşanan durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Tasarruflu ve bilinçli kullanım ile Sapanca Gölü'ne hep birlikte sahip çıkmalıyız", ifadesi yer aldı.
Sakarya'da kurak geçen yaz mevsimi ve mevsim normalleri üzerinde yaşanan sıcaklık nedeniyle Sapanca Gölü'nün su seviyesi 30,20 metre seviyesine düştü.
Sakarya'da kurak geçen yaz mevsimi ve mevsim normalleri üzerinde yaşanan sıcaklık nedeniyle Sapanca Gölü'nün su seviyesi 30,20 metre seviyesine düştü.