
Türk-Amerikan İlişkileri Paneli New York'ta Gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen panel, New York'taki Türkevi'nde yapıldı. Panelin başlığı "İttifakın Ötesinde: Değişen Dünyada Türk-Amerikan İlişkilerini Yeniden Düşünmek" olarak belirlendi. Panelde, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız ve Türkiye'nin New York Başkonsolosu Muhittin Ahmet Yazal'nın yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri, akademisyenler ve iki ülkenin toplumlarından çok sayıda katılımcı yer aldı.
Panelin İçeriği ve Açılış Konuşmaları
Panelin açılışında, Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihi ve günümüzdeki durumu hakkında kısa bir video gösterimi yapıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun'un video mesajı katılımcılarla paylaşıldı.
Panelin ilk oturumu "Stratejik bağlar, küresel etki: Türkiye ve ABD" başlığı altında gerçekleştirildi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington Koordinatörü Dr. Kadir Üstün'ün moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1800'lü yıllarda denizcilik alanında başladığını belirtti. Erhan, ayrıca iki ülke arasında belirlenen yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine de vurgu yaptı.
Stratejik Ortaklık ve Savunma İlişkileri
Panelde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye-ABD ilişkilerindeki geçmişi özetlerken, "Uluslararası sistemde bir dönüşüm dönemindeyiz" dedi. Özdemir, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin Soğuk Savaş sonrası zamanı başarılı bir şekilde uyum sağladığını ifade etti. Türk Hava Yolları'nın ABD'de gerçekleştirdiği yılda 14 noktaya direkt uçuşlar, Türkiye'nin uluslararası alandaki "yumuşak güç" uygulamalarının bir göstergesi olarak yorumlandı.
İyi Haberler ve Ortak Zorluklar
Panele katılan Hudson Enstitüsü Orta Doğu Barış ve Güvenlik Merkezi Direktörü Michael Scott Doran, Suriye'deki ilişkilerle ilgili önemli bilgiler aktardı. Doran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı son toplantının olumlu etkilere sahip olacağına dikkat çekti.
Küresel Politika Enstitüsü (GPI) Başkanı Prof. Dr. Paolo von Scirach ise, geçmişte yaşanan S-400 ve F-35 krizlerine atıfta bulundu. Schirach, Türk diplomasisinin Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki aktif rolünün önemine dikkat çekti.
İş Birliği ve Gelecek Umutları
ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel, iki ülkenin mevcut zorlukları çözmek için iş birliğine devam etmesi gerektiğini belirtti. Miel, Türk ve ABD’li şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırımlar yaptığını ve bu yatırımların her iki ülkenin ekonomisine olumlu katkılarda bulunduğunu vurguladı.
Panelin ardından konuşmacılar ve davetliler Türkevi'nde açılan "Türkiye’nin Değerleri" sergisini gezme fırsatı buldu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından New York'ta düzenlenen panelde, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin tarihi ve son yıllarda geldiği durum ele alındı. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir de panele katıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından New York'ta düzenlenen panelde, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin tarihi ve son yıllarda geldiği durum ele alındı. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir de panele katıldı.