
Altınbaş Üniversitesi'nden Sıcak Çarpması Değerlendirmesi
Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, aşırı sıcakların sağlık açısından oluşturabileceği risklere dikkat çekti.
Hiperermi Tehlikesi
Çevirgen, "Hipertemi" olarak bilinen sıcak çarpmasının, özellikle risk grubundaki bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Aşırı sıcakların, terleme yoluyla aşırı sıvı kaybına neden olduğunu ve bunun vücudun soğutma mekanizmasını bozduğunu belirtti.
Risk Grupları
"Normal şartlarda vücut, terleyerek fazla ısıyı atar ve ısı dengesi korunur. Ancak aşırı sıcaklık altında bu mekanizma bozulabilir. Yaşlılar, kronik hastalığı olan bireyler, 5 yaş altı çocuklar ve hamileler bu durumdan daha fazla etkilenir" açıklamalarında bulundu.
Sıcak Çarpması Belirtileri
Çevirgen, sıcak çarpmasının belirtilerini şöyle sıraladı:
- Vücut ısısının yükselmesi
- Cildin kuru ve sıcak olması
- Nabzın ve solunumun hızlanması
- Yorgunluk ve enerji kaybı
- Baş ağrısı, baş dönmesi ve davranış bozuklukları
- Mide bulantısı ve kusma
- Adale krampları
İlk Yardım Uygulamaları
Sıcak çarpmasına maruz kalan kişilere yapılması gereken ilk müdahaleleri sıralayan Çevirgen, "Kişi serin bir yere alınmalı, sıkı giysiler çıkarılmalı ve vücut sıcaklığı düşürülmelidir. Eğer bulantısı yoksa sıvı kaybını azaltmak için su ve soda içirilmelidir. Kişinin durumu kötüleşirse uzman desteği alınmalıdır" dedi.
Kendini Koruma Yöntemleri
En iyi korunma yönteminin bol sıvı tüketmek olduğunu belirten Çevirgen, "Direk güneş ışığına maruz kalmamak ve açık renkli, hafif giysiler giymek son derece önemlidir. Ayrıca, yeterli beslenme de sıcak çarpmasından korunma açısından kritik bir faktördür" şeklinde konuştu. Sıcak çarpması, yaz aylarında ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı gerektiğinde ilkyardım uygulamaları ve koruma yöntemlerinin öğrenilmesi gerektiği vurgulandı.
Altınbaş Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, açıklamalarda bulundu.