
Çocuklarda Keneye Karşı Dikkat Uyarısı
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kene riskinin yüksek olduğunu ve bu durumun özellikle kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda gözden kaçabileceğini ifade etti. Aydın, piknik gibi açık alanlardan döndükten sonra tüm vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikesi
Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) nairovirüs grubuna bağlı bir hastalık olduğunu ve genellikle hayvanlardan insanlara geçtiğini açıkladı. Bahar aylarında açık alanlarda kene ısırıkları ile bu hastalığın yayılabileceğini dile getiren Aydın, Artvin, Bayburt ve Tokat civarındaki vakalara dikkat çekti.
Belirtilere Dikkat!
Hastalık kene tarafından ısırılmasının ardından ilk 10 gün içerisinde belirtiler vermeye başlayabilir. Hastalar genellikle ateş, kas ağrısı, döküntü, bulantı ve kusma gibi semptomlarla seyrediyor. Daha ciddi vakalarda ise kanama gözlemlenebiliyor.
Açık Renk Kıyafetler Tercih Edin
Aydın, özellikle yeşil alanlarda dikkatli olunması ve vücudu kapatan kıyafetler giyilmesi gerektiğini vurguladı. Pantolonların çorapların içine sokulması, uzun kollu kıyafetlerin tercih edilmesi ve açık renkli giysilerin giyilmesi önerildi.
Çocuklarda Vakalar İzleniyor
Bu yıl Artvin’den ilk çocuk vakasını kabul ettiklerini belirten Aydın, hastanın genel durumunun iyi olduğunu ve tedavi sürecinin başarılı geçtiğini kaydetti. Ayrıca bu yıl hava koşullarının mevsim normallerinin altında seyrettiği için vaka sayılarının değişkenlik gösterebileceğini bildirdi.
Kene ile Mücadelede Dikkatli Olun
Kene ile temas halinde kesinlikle çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, kenenin ezilmesinin hastalığın bulaşma riski taşıdığını belirtti. Bu nedenle, keneyi çıkarmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Hastalığın ölüm oranlarının özellikle erişkinlerde yüksek olduğunu hatırlatan Aydın, geçmişte kaybettiği çocuk hastası bulunmadığını ifade etti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kulak arkası, ense, saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabildiğini, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, AA muhabirine, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.