5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi Sonuçları
Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin son gününde değerlendirmelerde bulundu. Katılımcı sayısının son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaştığını belirten Özdarendeli, “Pandemiyle birlikte bir ivme kazandık, bu süreç tüm gruplarda etkili oldu. Aşı üretimi her ülke için stratejik bir mesele.” ifadelerini kullandı.
Kongre Detayları
Bugün sona eren kongrenin 150 katılımcıyla gerçekleştiğini belirten Özdarendeli, bu yılki temasının yenilikçi aşı teknolojileri olduğunu vurguladı. “Yeni platformlarla ilgili birçok bilgi paylaşıldı. Genç araştırmacılara proje fırsatları doğdu.” diyen Özdarendeli, kongre organizasyonuna katkı sağlayan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun'a teşekkür etti.
Tarihi Geçmiş ve Gelecek Vizyonu
Türkiye'nin aşı kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Özdarendeli, "Kuduz aşısını bulan Pasteur'dan kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde aşı üretimine başlamıştık. 1998 yılına kadar süren üretimin ardından bazı teknolojik gelişmelerin gerisinde kalındı. Fakat 2010'lu yıllardan itibaren bu alanda yeniden aktif çalışmalar yapmaya başladık," şeklinde konuştu.
Pandeminin birçok olumsuz etkisi olsa da aşı alanında önemli bir gelişim sağlandığını kaydeden Özdarendeli, "Aşı üretimi stratejik bir olay. Bu ivmeyi sürdürebilirsek çok daha iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum," dedi.
Kongre 16 Ekim'de başlayarak bilim insanlarının Türkiye'deki aşı araştırmalarına dair paylaşımlarda bulunduğu bir platform oldu.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aşı Bilimi Derneğince, ERÜ ev sahipliğinde Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin son gününde AA muhabirine açıklamada bulundu.