
Yangınlarda Duman Zehirlenmesine Karşı Hayat Kurtaran İpuçları
Prof. Dr. Asım Kalkan, İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu, yangın sırasında dumandan zehirlenmemek için dikkat edilmesi gereken önlemleri açıkladı.
Dumanla Mücadelenin Temel Kuralları
Kalkan, "Eğer duman fazlaysa, mümkün olduğu kadar çömelin. Duman yukarı çıkacaktır. Çömelmek, karbonmonoksit gazının akciğerlere girmesini engelleyecektir. Böylece daha temiz hava alabilirsiniz," şeklinde bilgilendirdi.
Yangın anında pencerelerin açılmaması gerektiğini vurgulayan Kalkan, "Pervazlarda hava alan yerleri ıslak bezle kapatmak, itfaiyenin gelmesine kadar zaman kazandırır," dedi.
Yangın Anında Yanlış Adımlar ve İlk Yardım
Kalkan, "Asansör kullanmayın, yangın esnasında elektrik kesilebilir ya da asansörde dumandan zehirlenme riski vardır," şeklinde uyarılarda bulundu.
Yangından etkilenen kişilere yapılacak ilk müdahalelerin önemine de dikkat çeken Kalkan, "Yangına maruz kalan kişilerin çoğu karbonmonoksitten zehirlenir. İlk iş, kişiyi temiz bir alana çıkartmak ve oksijen vermektir," ifadelerini kullandı.
Yanık Tedavisi ve Önlemler
Yangın sonucu meydana gelen yanıkların tedavi yöntemlerine de değinen Kalkan, "Yanık bölgesine su dökmeyin. Bu enfeksiyon riskini artırır. Bunun yerine yanık alanı bir örtü ile kapatıp, hastaneye gitmek daha doğrudur," şeklinde bilgi verdi.
Son olarak Kalkan, "Yangın eğitimlerinin ve tatbikatların artırılmasıyla çocukların bilinçlenmesi sağlanabilir," diyerek okullardaki yangın eğitimlerinin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Asım Kalkan, zehirleyen dumanı solumamak için yangın sırasında çömelmek gerektiğini, ağız ve burnu ıslak bezle veya maskeyle kapatmanın kişiye zaman kazandıracağını bildirdi.