Türkiye'nin 25 Havzasında Taşkın Yönetim Planları Yolda
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Türkiye'deki 25 havzada taşkın yönetim planlarının 2023 yılı içerisinde tamamlanacağını duyurdu.
Meriç-Ergene Havzası Üzerine Önemli Çalışmalar
Sever, Meriç-Ergene Havzası'na özel olarak kurulan taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi aracılığıyla, 94 noktada taşkın tahminleri yapabileceklerini belirtti. Bu sistemin, taşkınların gerçekleşmeden önce uyarı vermesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Taşkın ve Kent Selleri Ayrımı
Genel Müdür Sever, taşkın ve kent sellerinin kavram olarak karıştırıldığını ifade etti. Taşkının genellikle akarsuların taşma durumu olduğunu, kent sellerinin ise yağmur suyu drenaj sistemlerindeki yetersizlikten kaynaklandığını açıkladı.
Yerleşim ve İmar Planları Üzerindeki Etkisi
Sever, taşkın riskinin yönetim planlarına imar ve çevre düzeni planlarında yer almasının kritik olduğunu vurguladı. Taşkın riski azaltma konusunda yerleşim alanlarının doğru belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Dere yataklarının yerleşime açılmaması gerekiyor," dedi.
Erken Uyarı Sistemi ve Afet Koordinasyonu
Meriç-Ergene Havzası'na yerleştirilen sistemi ile taşkın bilgileri, afet yönetim birimlerine 72 saat öncesinde ulaştırılacak. Bu sayede, gerekli tedbirler alınarak, afet tehlikeleri minimuma indirilmeye çalışılıyor.
Kuraklıkla Birlikte Yönetim Stratejisi
Sever, bazı gelişmiş ülkelerin taşkın ve kuraklık yönetimini bir arada yürüttüğüne dikkat çekerek, "Taşkın, bir risk, ancak bu suyun kontrol altında depolanması, kurak dönemlerde de kullanılabilir," şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada bulundu.