Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de 154 Mağara ve 30 Memeli Türü Keşfedildi

Son 15 yılda yapılan çalışmalarda Türkiye'de 154 mağara tescillendi ve 30 memeli türü keşfedildi.

Yayın Tarihi: 01.04.2025 11:58
Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 11:58

Türkiye'de 154 Mağara ve 30 Memeli Türü Keşfedildi

Türkiye'de Tescillenen Mağaralar ve Ekosistem Zenginliği

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, son 15 yıl içinde Türkiye genelinde 154 mağarayı tabiat varlığı olarak tescilleyerek, burada bulunan çeşitli canlı türlerini keşfetmiştir.

Detaylı Çalışmalar ve Yürütülen Projeler

Bu çalışmalarda, korunmaya muhtaç 30 memeli türünün yanı sıra endemik canlılar da tespit edilmiştir. Genel Müdürlük, koruma altındaki ve henüz korunmamış mağaraların tespitine yönelik projeler gerçekleştirmektedir.

Bilimsel İncelemeler ve Elde Edilen Veriler

Son 15 yıl içerisinde gerçekleştirilen 180 mağaranın incelemeleri sonucunda, mağaraların jeolojik yapıları, yer altı su kaynakları ve iklim değişikliği ile ilgili önemli veriler elde edildi. Çalışmalar neticesinde aralarında Ankara’daki Tulumtaş, Kastamonu’daki Eşekçukuru, Konya’daki Suçıktı ve Diyarbakır’daki Bozoba mağaralarının da bulunduğu 154 mağara tabiat varlığı olarak kabul edilmiştir.

Ekosistemlerin Korunması ve Ziyaretçi Güvenliği

Turizme açılan bazı mağaraların etrafında, güvenli ziyaretler ve ekosistemlerin korunması adına koruma alanları oluşturulmuştur.

Keşfedilen Canlı Türleri

Yürütülen araştırmalar sonucu, 20 farklı yarasa türü, 4 kemirgen türü ve 6 etçil memeli türü tespit edilmiştir. Özellikle 20 yarasa türü, Habitat Direktifi ve Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

Yüksek Koruma Statüsüne Sahip Türler

Dr. H. Abdullah Uçan, mağaralarda yapılan çalışmaların ekolojik koşullara yönelik olduğunu ve biyoçeşitlilik ile ilgili kapsamlı literatür taraması yaptıklarını belirtmiştir. Ayrıca, sulak alanların indikatör türü olan su samuru ve koruma altında bulunan 2 farklı semender türü de bazı mağaralarda ilk kez kaydedilmiştir.

Uçan, gelincik, tilki, çakal, sırtlan, ayı, sansar, oklu kirpi ve kaya faresi gibi pek çok türün de bu doğal yaşam alanlarını kullandığını ifade etmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar sonucunda, tabiat varlığı olarak tescillenen 154 mağarada, aralarında nesli tehlike altında bulunan 30 memeli türü ve endemik canlıların da bulunduğu çeşitli türler keşfedildi..