
Tük Giyim Sektöründe Üretim Gücü Vurgusu
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) Müşterek Başkanı Toygar Narbay, ülkenin giyim sektörünün mevcut durumu ve gelecek beklentileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Narbay, Rusya-Ukrayna çatışmasının sonlanması ve Orta Doğu'da barışın sağlanması halinde bu pazarlarda kaybettikleri ihracatı geri kazanabileceklerini ifade etti. Narbay, "Kapımıza kadar gelen bu fırsatları değerlendirmezsek, üretim gücümüzü korumalı, öz kaynaklarımızı güçlendirmeli ve rekabet gücünü geri kazanacak destekler almalıyız" dedi.
Sektörün Geçmiş Performansı ve Gelecek Beklentileri
2020 yılında pandeminin etkileriyle ertelenen alışverişler sonrasında, 2021 ve 2022 yıllarında hızlı bir büyüme yaşandığını belirten Narbay, bu süreçte dünya genelindeki hazır giyim ihracatının da yüksek rakamlara ulaştığını aktardı. Ancak, 2023’te artan enflasyon ve daraltıcı politikalar sonucunda Türk hazır giyim ihracatında %6.9’luk bir düşüş yaşandı. Narbay, "2024’te yaşanacak daralmanın 1.3 milyar dolara tekabül ediyor. Sektör, global resesyon ve savaş bölgelerindeki kayıplar nedeniyle olumsuz etkileniyor" dedi.
Rekabetçilik ve İthalat Sorunları
Narbay, Türk giyim sektörü olarak Avrupa'nın en büyük tedarikçilerinden biri olduklarını ve %3,48 gibi bir pay aldıklarını belirtti. Ancak artan üretim ve finansman maliyetleri nedeniyle, pazar payının düştüğünü ifade etti. "AB'deki pazar payımız %5,6'dan %5,1'e geriledi" dedi. Narbay, Asya ve Kuzey Afrika rakiplerine göre daha pahalı hale geldiklerini vurguladı.
Fırsatlar ve Stratejiler
Narbay, Türk giyim sektörünün önündeki fırsatları da sıraladı. "Trump’ın politikaları ve sınırda karbon düzenlemelerinin, tedarik güvenliğinden dolayı ülkemize olumlu yansıyacağına inanıyorum" dedi. Sektörün uzun vadeli hedeflerini belirlemek için TGSD tarafından yürütülen projeler ve iş birlikleri ile tasarlanan TGSD Gelişim Akademisi, sektörün yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konusundaki hedefine ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
Pazar İçi Rekabet ve Devlet Desteği
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toygar Narbay, firmaların zararına üretim yaptığına dikkat çekerek, hükümetten hızlı bir destek beklediklerini dile getirdi. Mısır'daki yatırımların ABD ile olan ticari ilişkilerin zor olduğunu da belirtti.
Sektördeki yoğun rekabet ve maliyet artışları karşısında desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Narbay, emek yoğun sektörlerdeki KOBİ’lere verilen desteklerin tüm firmalara uygulanmasını talep etti.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) müşterek başkanları Ümit Özüren (solda) ve Toygar Narbay (ortada) ile TGSD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel'in de (sağda) katılımıyla düzenlenen basın toplantısında sektördeki duruma ilişkin bilgi verilirken sektörün büyümesi ve dönüşümü için öneri ve talepler paylaşıldı.