
Para Politikasında Sıkı Duruş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa devam edeceklerini vurguladı. Karahan, "Parasal duruşumuzdaki sıkılık, küresel ekonomideki dalgalı zamanlarda da temel risk yönetimi aracı olmayı sürdürecek" dedi.
Değişen Koşullar ve Dezenflasyon Süreci
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington'da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda konuşan Karahan, dış ortamın değişmesinin para politikası için yeni zorluklar yarattığını kaydetti. Türkiye'nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirten Karahan, bu sürecin hem iç dinamikler hem de dalgalı küresel ortamdan etkilendiğini ifade etti.
Karahan, "Dezenflasyonun temel bileşenleri; talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme oldu" şeklinde konuştu.
İç Talep ve Cari Açık
Karahan, iç talebin ılımlı hale geldiğini ve cari açığın GSYH'nın yüzde 6'sından yüzde 1'in altına düştüğünü belirtti. Bu süreçteki adımların piyasada güveni yeniden tesis ettiğini ve Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi artırdığını ifade etti. Bu durumun Türk lirasının değer kazanmasına yol açtığını vurguladı.
Enflasyon Beklentileri ve Zorluklar
Karahan, enflasyonun yıllık bazda son 10 aydır düştüğünü ve fiyat baskılarında yavaşlama gözlemlendiğini belirtti. Enflasyon beklentilerinin, piyasa profesyonelleri ve hane halkı düzeyinde iyileştiğini ekledi.
Ancak, hala bazı zorlukların bulunduğunu belirten Karahan, "Enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmek önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.
Küresel Belirsizlikler ve Ekonomik Durum
Karahan, küresel belirsizliklerin etkilerine dikkat çekerken, Türkiye'nin dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduğunu ifade etti. Cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini belirtti.
İthalat ve Tarifeler
Tarifelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Karahan, ABD'nin Türkiye'ye yönelik tarifelerinin diğer ülkelere göre en düşük seviyede olduğunu vurguladı. Karahan, bu durumun Türkiye'nin ABD pazarındaki payını artırma potansiyeli olduğunu belirtti.
Karahan, "Son dönemde uygulanan küresel ticaret politikalarının etkileri Türkiye'nin cari dengesi açısından nispeten sınırlı olacaktır. Ancak sermaye akımları önemli bir konu; bu, tüm gelişmekte olan ekonomiler için risk oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan (sol 2), Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda "Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri" başlıklı oturumda konuştu.