Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tapusunda adı soyadı yazanlar dikkat! Miras paylaşımında devrim gibi değişiklik

Türkiye'de mülkiyet hakkı sahiplerini çok yakından ilgilendiren döneme giriliyor. Özellikle mirasın aile büyüklerinden paylaşımına ilişkin yeni düzenlemeler milyonlarca insanı rahatlatacak. Bu kapsamda artık notere gitmenize gerek kalmayacak.

Yayın Tarihi: 08.05.2024 09:38
Güncelleme Tarihi: 08.05.2024 09:38

Tapusunda adı soyadı yazanlar dikkat! Miras paylaşımında devrim gibi değişiklik

Başlatılan çalışmalarla birlikte getirilen yeni düzenlemeye göre, kardeşler arasındaki mülkiyet paylaşımında notere gidilmesi zorunluluğu ortadan kalktı. Söz konusu değişiklik, mülk sahipliği işlemlerini çok daha hızlı ve aynı zamanda da kolay hale getirecek.

DEĞİŞTİRİLEN KURALLAR NE İŞE YARAR?

Daha önce miras kalan taşınmazın devri kardeşlerin arasında noter onayı gerektiriyordu. Ancak yeni düzenlemelerle birlikte ortak mülkiyetin devrinde artık noter onayı gerek kalmayacak. Mirasın bir kardeşten diğerine aktarılması için her iki tarafın arasında yazılı sözleşme yapılması yeterlidir. Sözleşme süresi boyunca tüm hissedarların hazır olması zorunludur.

ORTAK MÜLKİYET SATIŞI NASIL YAPILIR?

Tapusunda adı soyadı yazanlar dikkat

Ortak mülkiyetin satışı için hissedarların ortak karar vermesi ve mülkiyet işlemi sırasında fiziksel olarak hazır bulunmaları gerekir. Ancak taraflar dilerlerse avukatlarına faaliyet yürütme yetkisi verebilirler. Bölünme evraklarını satın alırken tapu müdürlüğündeki tüm prosedürleri tamamlamalı ve mülkiyet sınırlarını doğru bir şekilde belirlemelisiniz.

YENİLİKLER KARDEŞLER ARASINDA KOLAYLIK GETİRİYOR!

Kardeş ilişkilerinde mülkiyetin devrinde artık noter kullanımına gerek kalmıyor. İşlem yazılı bir sözleşme ile tamamlanabilir. Satış işlemleri tüm hissedarların onayı ile yapıldıktan sonra ödemeler bölge yönetimlerine yapılabilecek. Bu yeni düzenlemelerle ortak mülkiyetin daha kolay yönetilmesi ve aile mülkiyeti bölünmesinin daha az bürokratik engelle karşılanması amaçlanıyor.