
Empati ve Sosyal Destek: Şizofrenide İlaç Tedavisinden Daha Önemli
İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde empati, doğru bilgilendirme ve sosyal desteğin ilaçlardan çok daha değerli olduğunu vurguladı.
Yanlış Algılar ve Farkındalık
Doç. Dr. Koç, şizofreni ile ilgili yanlış inanışların üstesinden gelmek için 24 Mayıs'ın Dünya Şizofreni Günü olarak ilan edildiğini anımsattı. Dünyada her 300 bireyden birinin bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Koç, şizofreninin genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıktığının altını çizdi.
Belirtiler ve Tedavi Süreci
Hastalığın temel belirtilerinin gerçek ile gerçek dışı arasındaki ayrımı yapma güçlüğü olduğunu ifade eden Koç, halüsinasyonlar ve motivasyon kaybı gibi durumların günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Hastaların, çevresindeki kişilerin sabırlı olması gerektiğini belirten Koç, şizofreni hastalarının tedavi süreçlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Toplumda Yanlış Algılar
Şizofrenilerin toplumda "saldırgan" algısıyla stigmatize edildiklerini ifade eden Koç, asıl tehlikenin yanlış önyargılar olduğunu belirtti. "Bu hastalar aslında oldukça naif ve kırılgan kişilerdir. Birçok araştırma, şizofreni hastalarının normal bireylerden daha az saldırgan olduğunu göstermektedir," dedi. Ayrıca, üretken olma potansiyellerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Eğitim ve Farkındalık Çağrısı
Koç, şizofreni hastalarının damgalamadan etkilendiğini ve bu durumun tedaviye erişimlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekerek, medyanın da bu konuda sorumluluk taşıdığını belirtti. "Şizofreni ile ilgili olayların sağlıklı bir şekilde aktarılması, anlayışın artırılmasında büyük rol oynamaktadır. Empati, doğru bilgi ve sosyal destek, tedaviden daha değerlidir. Şizofreni bir hastalıktır; asıl tehlike önyargılardır," diye konuştu.
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, "Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir." dedi.