Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz Ayında Düşüş Gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayındaki Reel Kesim Güven Endeksi’nin 100,3'e gerilediğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 10:26
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 10:26

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz Ayında Düşüş Gösterdi

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz’da 2,5 Puan Düşerek 100,3 Seviyesine Geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, bu endeks geçen aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine düştü.

İmalat Sanayi Anketi Sonuçları

İktisadi Yönelim Anketi, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1778 işletmenin yanıtlarını değerlendirerek bu verileri oluşturdu. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 1,8 puan düşerek 98,7 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi Etkileyen Faktörler

Endisi oluşturan anket sorularına ilişkin yayılma endeksleri incelendiğinde, bazı faktörlerin endeksde artış yönünde etkili, bazıları ise azalış yönünde etkili olduğunu gösterdi. Mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına dair değerlendirmeler endeksi artırdı; ancak toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve sabit sermaye yatırımları ile ilgili değerlendirmeler azalış yönünde etkiledi.

Geçmiş Üç Aylık Değerlendirmeler

Son üç aya yönelik yapılan değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranı bir önceki aya göre artarken, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin oranı ise zayıfladı.

Gelecek Üç Aylık Beklentiler

Gelecek üç aya dair üretim hacminde artış bekleyenlerin oranı bir önceki aya göre artarken, ihracat ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin oranı zayıfladı. Ortalamaların üzerinde stoklar olduğu yönünde değerlendirmeler mevcuttu.

Üretici Fiyatları Beklentileri

Gelecek 12 ay için yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise 1,8 puan azalarak %51,8 seviyesine geriledi. Temmuzda ankete katılan işletmelerin %55,7’si üretimlerini kısıtlayan bir faktör olmadığını belirtirken, %13,8’i talep yetersizliğini en önemli kısıtlama olarak bildirdi.

Sanayide Kötümser Beklentiler

İçerisinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişat hakkında daha kötümser düşünenlerin oranı bir önceki aya göre güçlendi. Bu durum, sektörün geleceğine dair endişeleri artırıyor.