
Orta Doğu'dan Gelen Misafirler Siyez Buğdayını İnceledi
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen bir grup akademisyen ve şef, 12 bin yıllık geçmişe sahip siyez buğdayını yerinde inceledi.
Siyez Buğdayı ve Tescilli Tohumlar
Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Umman'dan gelen 12 kişilik ekip, "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez ile ilgili kapsamlı incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Mergüze" ve "Ata" isimleriyle tescillenen buğdayın tohumlarını ve taş değirmende öğütülen ununu inceledi.
Deneyim ve Tadım Faaliyetleri
Ekibin, siyez unuyla hazırlanan ekmek ve etli ekmek gibi yiyeceklerin tadına bakma şansı oldu. Bu konuda açıklamalarda bulunan Yasin Ciğerci, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Orta Doğu'dan gelen misafirlerimizi burada ağırladık ve siyez turizmi yapıyoruz" dedi.
Yöresel Ürünler ve Gelecek Hedefleri
Ciğerci, misafirlere siyez ürünlerinden ikramda bulunduklarını, ayrıca yöresel lezzetlerden ekşili pilav, siyez helvası ve erişte sunduklarını aktardı.
Genetiği Bozulmamış Siyez Üzerine Araştırmalar
Kuveyt'ten gelen akademisyen Meena Kadhimi, "Bu ürünlerin Türkiye'de genetiği bozulmamış şekilde bulunduğunu keşfettik. Amacımız, bu organik ve otantik ürünleri kendi ülkelerimize tanıtmak" ifadelerini kullandı.
Ticaretin Geliştirilmesi
Kadhimi, siyezin Orta Doğu'da yaygın olmadığını, ürünleri ülkesine tanıtarak ticaretin buradan oraya akmasını sağlamak istediklerini bildirdi. Bahreyn'den gelen Mahnaz Kadhimi ise, buradan daha büyük ölçekte ürün almayı planladıklarını belirtti.
Organizasyon ile İlgili Bilgiler
Kafileyi organize eden Muhittin Bayrak, akademisyenlerin organik un ve ekşi maya üzerindeki çalışmalarını ifade ederek, işbirliği içerisinde çalıştıklarını vurguladı.
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.