Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ne beyinde ne damarda tek bir tıkanıklık kalmayacak! Damaları foşur foşur çalıştıran besin

Türkiye’nin kıyı kesimlerinde görülen bu bitki hem kalbi temizliyor hem de damarlardaki tıkanıklıkları açıyor! Peki uzman isimlerin de önerdiği bu besin ne?

Yayın Tarihi: 10.05.2024 11:33
Güncelleme Tarihi: 10.05.2024 11:33

Ne beyinde ne damarda tek bir tıkanıklık kalmayacak!  Damaları foşur foşur çalıştıran besin

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kalbi temizleyip tansiyonu düzenleyen nane türü bir bitkiden bahsetti. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan ve stresle balgamı bire bir söktüren limon otunun faydalarından bahseden Karabulut, şaşırtıcı bilgiler açıkladı. 

Orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir nane türü olan limon otu, oğul otu olarak da biliniyor. Ballıbabagiller familyasında bulunan bu bitki, orta Avrupa ile Akdeniz bölgelerinde yayılmış çok yıllık otsu bitkidir. Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Güney Alpler’de de yayılan bu bitki, Türkiye’nin kıyı kesimlerinde görülmektedir. Melissa otu olarak da bilinen limon otuna ait üç alt tür bulunur ve Officinalis limon kokusuna sahip olup tedavilerde kullanılmaktadır. Melissa otu olarak da bilinen limon otu, “arı yaprağı” anlamına da gelmektedir.

limon otu

Yunan mitolojisinde de kendine yer bulmuş! 

Prof Dr. Karabulut, limon otunun kendine yer bulduğunu, akrep ve örümcek sokmalarında yapraklarının kullanıldığını aktardı. Bitki yapraklarından oluşturulacak solüsyonun, potasyum nitratla birlikte mantar zehirlenmelerine iyi geldiğini söyleyen Karabulut, bitkinin aynı zamanda karın ağrısına iyi geldiği, şurup halinin nefes darlığını çözdüğü ve tuzla birlikte uygulandığında da ülser tedavilerinde kullanıldığını aktardı. Bu kapsamda Materia Medica'da kayıtlı olan bu ürün, çeşitli faydalara da sahip. 

İbn-i Sina’nın da El-Kanun Fi’t-Tıb eserinde yer alan bu bitki, balgam cinsi hastalıklar, stres, beyin tıkanıklığı ve nefes darlığı gibi problemlere de iyi geliyor. 

Sinir sistemi hastalıklarına birebir! 

Fas’ta yedinci yüzyılda kullanılan limon otu, İspanya’da tanıtılmasının ardından kullanım ve kültürü de değiştirdi. Bununla birlikte Avrupa’ya yayılan limon otu, Fransa’da hayat iksiri olarak da anıldı. Geleneksel tıpta bir hayli kullanılan limon otu, halk arasında Türkiye’de limon nanesi, limon otu, tatramba, temre otu olarak da biliniyor. Yapraklarından ise yatıştırıcı, gaz söktürücü, sindirim kolaylaştırıcı, terletici ve antiseptik etkiler sunan ilaçlar üretilebiliyor. 

Farklı hastalıklara karşı kullanılıyor! 

limon otu

Limon otunun Türkiye’de farklı hastalıklara karşı kullanıldığını söyleyen Karabulut depresyon, ve migren tedavisinde, Kırklareli’nde astım tedavisinde, kalp, diyabet, bronşit ve kanser tedavilerinde öne çıktığını aktardı. 

Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak ve Kütahya illerinde ise damar ve kalp hastalıkları, astım, mide rahatsızlığı, psikolojik rahatsızlıklar, uyku kaybı, hafıza kaybı, sinir sistemini yatıştırıcı ve kan temizleyici gibi özellikleri için kullanılıyor. İzmir ve Kırklareli’nin yanı sıra Antalya ve İstanbul’da kalp ile damar rahatsızlıklarında kullanılıyor. Çanakkale, Gaziantep ve Giresun’da ise kan şekerini düşürmek için sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca Çanakkale Ezine’de sabahları aç karnına içilen limon otunun kadınlarda yumurtalık hastalıklarına iyi geldiği de biliniyor. 

Halkın kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavi edilmesi amacıyla kullanılan limon otu, Karabulut’a göre çok farklı kullanım alanlarına sahip. Yaprakların difüze edilmesi ya da solüsyon hazırlanması yöntemleriyle kullanılabilecek olan limon otu, bilimsel olarak da ruh halinde ve bilimsel performansta iyileştirme sağlıyor. Ayrıca uykusuzluk, anksiyete, Alzheimer, defans, okuidatif stres ve adet ağrılarına da yine iyi geliyor. Günümüzde ise ilaç, parfüm, kozmetik ve gıda olmak üzere dünyanın birçok noktasında sıklıkla kullanılıyor.