11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda Özgürlük Konuları Tartışıldı
İstanbul'da gerçekleştirilen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nın ikinci gününde, "Çoğunluğu Müslüman Ülkelerde Özgürlük ve Kalkınmanın Ölçümü" başlıklı bir oturum yapıldı.
Konferansta Önemli İşbirlikleri
Konferans, Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle düzenlendi. Oturumun başkanlığını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nden Arş. Gör. Dr. Büşra Sönmez üstlendi.
Konuşmacılar ve Sunumların İçeriği
Oturumda, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Edo Ömerçevic, Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu'ndan Doç. Dr. Özgür Kanbir ve Finlandiya'daki Abo Akademi Üniversitesi İleri Yönetim Sistemleri Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Jani Kinnunen konuştu.
Özgürlük Endeksleri Üzerine Değerlendirmeler
Ömerçevic, "İslam ve Özgürlük Endeksi 2024" başlıklı sunumunda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ve gözlemci ülkelerde dini, siyasi ve ekonomik özgürlük endekslerini incelediklerini belirtti. Bu ülkelerdeki özgürlük açısından en iyi göstergelerin ekonomi alanında, en kötülerin ise siyaset alanında olduğunu aktardı.
İslami Değerler ve Ekonomik Gelişme
Kanbir, "İslam ve İktisadi Gelişme: İslami Kalkınma Endeksi Ne Diyor?" başlıklı çalışmasında, İslami değerlerin ekonomik gelişmeyi desteklediği ve insani değerlerin İslami değerler olarak görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, İslam'ın ilk yüzyıllarında açık toplum anlayışının var olduğunu ve Müslümanların bilim alanında önemli katkılar sağladığını vurguladı. Kanbir, 2018 verilerine dayanarak, İİT ülkelerinin sosyal dayanışma, uluslararası yardım ve suç oranlarının düşüklüğü gibi alanlarda dünya ortalamasının üstünde performans gösterdiğini aktardı.
Kendine Has Sosyopolitik Dinamikler
Kinnunen ise çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin kendine has sosyopolitik dinamiklere sahip olduğunu ifade etti. Oturum sonunda konferans sona erdi.
İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansının ikinci gününde "Çoğunluğu Müslüman Ülkelerde Özgürlük ve Kalkınmanın Ölçümü" başlıklı oturum yapıldı. Oturumda, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi ve İşletme Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Edo Ömerçevic konuşma yaptı.