
Muş'ta Tütün Ekim Faaliyetleri Başladı
Muş ilinde, çiftçiler 9 farklı köyde tütün fidelerini toprakla buluşturma sürecine girdi. Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Pakistanlı bir iş insanıyla birlikte Yelalan köyünde tütün ekimi yapan çiftçileri ziyaret etti.
Çiftçilerin Beklentileri ve Hedefler
Solgun, çiftçilerin problemlerini ve taleplerini dinlerken, medya mensuplarına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde ürettikleri 53 bin ton tütünün 48 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Bu yıl hedeflerinin 62 bin ton tütün ihraç etmek olduğunu ifade eden Solgun, "Ciddi bir üretim söz konusu. Üreticilerle firmalar arasında güçlü bağlar kurduk. Her yıl yeni şirketleri ülkemize çekmek için çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde yetişmeyecek tütün çeşidi kalmadı," dedi.
Ekonomik Katkı ve Projeler
Bu yıl Muş'ta 8 farklı şirketle sözleşme imzaladıklarını da aktaran Solgun, şöyle konuştu: "9 köyde toplamda 6 bin 500 dekar alanda tütün ekimi yapılması planlanıyor. Elde edilecek yaklaşık 3 bin 500 ton tütünle ekonomiye 1 milyar lira katkı sağlamayı hedefliyoruz. Pakistanlı iş insanıyla birlikte Muş Ovası'nda tütün ekimi gerçekleştirdik. Ülkemiz ile oradaki farklılıklar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Kaliteli tütünlerimizi dünya pazarında bulundurmak için bu çabaları gösteriyoruz."
Üreticilerin Görüşleri
Tütün üreticisi Nizamettin Bakan, fideleri toprakla buluşturmaya başladıklarını ve 10 dönümlük bir tarlayı tütün ekimine hazırladığını belirtti. Bakan, "Bugün fide dikimi gerçekleştirdik, eylül ayında da hasat yapacağız. Tütünü bu yıl yaş olarak fabrikaya teslim edeceğiz. Muş Ovası'nda güzel verim alacağımıza inanıyorum," dedi.
Muş'ta üreticiler, 9 köyde tütün fidelerini toprakla buluşturmaya başladı.
Muş'ta üreticiler, 9 köyde tütün fidelerini toprakla buluşturmaya başladı.