
Marmara Denizi'nde Müsilaj Sorunu
Balıkesir'in Bandırma ve Erdek kıyılarında gözlemlenen müsilaj, deniz ekosistemine ciddi zararlar vermekte.
Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın Açıklamaları
Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın Marmara Denizi’nde yaygın bir şekilde görüldüğünü ve bu durumun ilerleyen zamanlarda daha kötü hale geleceğini belirtti. "Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltmak zorundayız. Bir litre atığı bile arıtmadan Marmara Denizi'ne deşarj etmemeliyiz. Marmara taşıyacağı kadar yükü aldı, daha fazlasına tahammülü yok," dedi.
Ekosistem Üzerindeki Etkileri
Prof. Dr. Sarı, müsilajın deniz altındaki canlılara ciddi zararlar verdiğini vurgulayarak, "Müsilaj, deniz tabanındaki pinaları, midyeleri ve mercanları öldürüyor. Ayrıca, deniz çayırlarının fotosentez yapmasını engelleyerek oksijen üretimini azaltıyor," şeklinde konuştu. Bu durumun balıkçılık ve turizmi etkilediğini belirtti.
Acil Önlemler ve Eylem Planı
Prof. Dr. Sarı, müsilaj sorunu karşısında hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, 2021 yılında imzalanan Marmara Denizi Eylem Planı'na dönülmesi gerektiğini kaydetti. Bu planın ruhuna sadık kalınarak, kirlilik yükünün azaltılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.
"Müsilaj yüzeye çıkmaya başlayınca vatandaşlar 'Denize girebilir miyiz?', 'Balık yiyebilir miyiz?' diye sormaya başlayacak," diyen Sarı, halkın güvenliğini sağlamak amacıyla acil tedbirler alınması çağrısında bulundu.
Balıkesir'in Bandırma ilçesi kıyılarında deniz yüzeyinde müsilaj görüldü. Sahildeki müsilaj nedeniyle su yüzeyinde köpüksü tabaka oluştu.
Balıkesir'in Bandırma ilçesi kıyılarında deniz yüzeyinde müsilaj görüldü. Sahildeki müsilaj nedeniyle su yüzeyinde köpüksü tabaka oluştu.