Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kastamonu’da Müzeler ve Kütüphaneler Paneli

Kastamonu'da düzenlenen panelde müzelerin ve kütüphanelerin toplum üzerindeki etkileri ele alındı.

Yayın Tarihi: 23.05.2025 19:19
Güncelleme Tarihi: 23.05.2025 19:19

Kastamonu’da Müzeler ve Kütüphaneler Paneli

Kastamonu'da "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması" Paneli

Kastamonu'da, Uluslararası Müzeler Günü kapsamında "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması" temalı bir panel gerçekleştirildi. Panel, Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Salonu'nda yapıldı.

Müzelerin ve Kütüphanelerin Rolü

Panele konuşmacı olarak katılan Kastamonu Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Aktaş, müzelerin ve kütüphanelerin yalnızca bilgi ve belge depolayan kurumlar olmadığını, aynı zamanda toplumsal belleği yaşatan alanlar olduğunu vurguladı.

Kültürel Varlıkların Önemi

Kastamonu Müze Müdürü Erol Kale, kültür varlığı kaçakçılığı ve kaçak kazılar konusunu ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Kale, Anadolu'nun zengin medeniyet geçmişine dikkat çekerek, "Bakanlığımız her yıl kültürel varlıkları gün yüzüne çıkarmak için yüzlerce bilimsel kazı çalışması düzenliyor. Anadolu, medeniyetlerin beşiği konumunda, bu nedenle dünya genelinde benzeri kültürel çeşitliliğe sahip pek fazla ülke yok." dedi.

Turizm ve Ekonomik Katkılar

Her yıl Türkiye'ye milyonlarca turistin geldiğini belirten Kale, bu turistlerin sadece kültürel değerleri görmekle kalmayıp, aynı zamanda yerel el sanatları ve yeme-içme kültürü hakkında bilgi edinip, bu durumun bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Kaçak Kazılarla Mücadele

Kale, kaçak kazılarla ilgili hukuki süreçlere de değinerek, "Yıllar içerisinde ele geçirilen ve yurt dışına çıkarılan eserlerin geri getirilmesi için Bakanlığımız yoğun çaba gösteriyor. Gereken bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından eserler tekrar ülkemize kazandırılıyor." şeklinde konuştu.

Panele Katılan Diğer Konuşmacılar

Kastamonu Kent Tarihi Müzesi Sorumlusu Dr. Murat Karasalihoğlu, "Kentlilik Bilincinde Kastamonu Kent Tarihi Müzesi" başlıklı bir sunum yaptı. Ayrıca, Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Sevgi Doğar, "Yazma Eser Kütüphaneciliği ve Yazma Eserler" konusunu ele aldı. Kastamonu Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülten Küçükbasmacı ise "Yaşayan Müze ve Kastamonu" konulu sunumuyla panelde yer aldı.

Kastamonu'da Uluslararası Müzeler Günü kapsamında "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması"...

Kastamonu'da Uluslararası Müzeler Günü kapsamında "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması" paneli gerçekleştirildi.

Kastamonu'da Uluslararası Müzeler Günü kapsamında "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması"...

Kastamonu'da Uluslararası Müzeler Günü kapsamında "Müzeler ve Kütüphanelerin Toplumla Buluşması" paneli gerçekleştirildi.