
Kalaycılık Mesleği 57 Yıldır Yaşıyor
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, 20 metrekarelik atölyesinde, babasından devraldığı kalaycılık mesleğini yaşatmaya devam ediyor.
Mesleğine Çocuk Yaşta Adım Attı
Perşembe beldesinde yaşayan, 4 çocuk babası olan Keçeci, babası Kamil Keçeci'nin maden ocağında geçirdiği bir kaza sonucunda işçiliği bırakıp kalaycılığa yönelmesiyle birlikte, bu zanaatla tanıştı. Çocuk yaşlarda başlayan bu serüven, onu beldenin aranan ustalarından biri haline getirdi.
Geleneksel Yöntemlerle Hizmet Veriyor
Erken saatlerde iş yerini açan Keçeci, müşterilerinin getirdiği mutfak eşyalarını geleneksel yöntemlerle kalaylayarak onlara yeni bir görünüm kazandırıyor. Keçeci, mesleğinin inceliklerini ustalıkla icra ediyor.
Meslek Yok Olma Tehlikesiyle Yüz Yüze
Alim Amir Keçeci, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar süren bu geleneğin günümüzde tehlikeye girdiğini dile getirdi. "Bir meslek yok oluyor. Bizden sonra öğrenen de yok," diyerek, mesleğinin geleceği hakkında endişelerini vurguladı. İş yapma oranının düşmesi nedeniyle bazen iş elbiselerini giyip dükkanda yeni iş bulmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
Geçmişe Dönüş Arzusu
Eski günlerini özlemle anan Keçeci, o dönemlerde günde 150-200 parça tabak ve tencere kalayladıklarını belirtti. Mesleğini devralacak bir çırak yetiştirememenin üzüntüsünü taşırken, kalaycılığı sürdürmeye kararlı olduğunu ifade etti.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, babasından öğrendiği mesleği ondan kalan 20 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki kalaycı ustası Alim Amir Keçeci, babasından öğrendiği mesleği ondan kalan 20 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor.