
Isparta'da Gül Hasadı Dönemi
Isparta'da gül hasadına resmen başlandı. GÜLBİRLİK Genel Müdürü İbrahim Işıdan, gül hasadı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Işıdan, bu yılki hasada başlarken, yaşanan zirai donlarının etkisinin belirgin olduğunu vurguladı. "Bu sene hasada biraz hüzünlü başladık. İlk çıkan tomurcuklarda yaklaşık yüzde 35 oranında kayıp yaşadık," dedi.
Dünya Gül Yağı Üretiminin Merkezindeyiz
Isparta, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayarak önemli bir merkez konumunda. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888'de gül fidanlarını Türkiye'ye getirmesiyle başlayan süreç, bugün binlerce dönüm arazide gül üretimi ile devam ediyor. Bu durum, pek çok ailenin geçim kaynağını sağlıyor.
Gül Hasadı Nasıl Yapılıyor?
Gül hasadının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. Üreticiler, gül yapraklarındaki yağ keselerini güneşin etkisinden korumak için sabahın erken saatlerinde bahçelere gidiyor. Toplanan güller, "alım merkezi" adı verilen fabrikalara ulaştırılıyor. Burada güller, sıcak su kazanlarında kaynatılıyor; kaynatma sürecinin ardından yağlı su, ihracata hazır hale getirmek amacıyla ayrı kazanlara aktarılıyor.
Gül Turizmi Artıyor
Işıdan, gül ve gül ürünleri ile anılan Isparta'da hasat döneminin turizm açısından da önem taşıdığını belirtti. Bu dönemde hem yerli hem yabancı turistlerin Isparta'ya ilgi gösterdiğini aktaran Işıdan, "Gül zamanı" olarak adlandırılan dönem, kenti alternatif bir turizm rotası haline getiriyor.
Turistlerin Görüşleri
İzmir'den gül bahçelerini ziyaret eden Saadet Dinçbilen, deneyimle ilgili olarak, "Çok güzel bir deneyim oldu. Mutlu olduk. Mis gibi bir havası var, doyamadık; ortam harika," ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra, Emine Yörükak da kente gül hasadı döneminde geldiğini, bedensel engelli eşinin de gül bahçelerine hayran kaldığını ve keyifli zaman geçirdiklerini söyledi.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül hasadı başladı.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül hasadı başladı.