
IAOM Avrasya'dan Çiftçiler Günü Mesajı
IAOM Avrasya Başkanı Erhan Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, un sanayisinin Anadolu'daki tarihi köklerine dikkat çekti. Ulusoy, "Toprağın hediyesi buğday, çiftçinin emeğiyle hayat bulurken sanayicilerin de ihracatla Türkiye bayrağını dünyaya taşımasını sağlıyor," dedi.
Türkiye'nin Tahıl Üretimi ve Un İhracatı
Ulusoy, Türkiye'nin tahıl üretiminin %60'ının buğdaydan oluştuğunu belirterek, "Toplam tüketimde yerli buğdayın payını artırmalıyız. Bu durumda çiftçilerimiz daha fazla kazanacak ve un sanayimiz yurt içinden temin ettiği ham maddelerle ihracat gerçekleştirecek," ifadelerini kullandı.
Lisanslı Depoculuğun Önemi
Ulusoy, işletmeciler ve çiftçiler için teşviklerin sağlanmasının yanı sıra lisanslı depoculuğun tarım ve ekonomi için kritik olduğunu vurguladı. "Lisanslı depoculuk, ürünlerin fiyat dalgalanmasını kontrol altına alıyor ve depolamayı izlenebilir hale getiriyor," dedi. Bu alanda gerçekleştirilen başvuruların 16 milyon tona ulaştığını, ancak lisans alan kapasitenin 7 milyon ton olduğunu aktardı.
Türkiye'nin Un İhracatındaki Başarısı
Geçen yıl 3 milyon 60 bin ton un ihraç eden Türkiye, bu ihracattan 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde etti. Ülke, yıllık 32 milyon ton üretim kapasitesine sahip olarak, küresel un pazarında %23 pay sahibi. Ayrıca Türkiye, 10 yıldır dünya un ihracatında lider konumda bulunuyor ve 32 ülkeden oluşan dünya buğday üretiminin %30'unu temsil ediyor.
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Başkanı Erhan Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.