
Engelsiz İŞKUR Platformu Tanıtıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen "Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, 2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli bireyin istihdama kazandırıldığını belirterek, 2024 hedefinin 45 bin olduğunu, 2025'in ilk çeyreği itibarıyla bu sayının 17 bine ulaşacağını kaydetti.
İş Gücü Verileri ve İstihdam Politikaları
Bakan Işıkhan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, iş gücüne katılım ve işsizlik oranının tarihi seviyelere ulaştığını belirtti. Bu başarının arkasında İŞKUR'un aktif istihdam politikalarının yattığını ifade etti. Toplumun her kesiminin sosyal ve ekonomik hayata katılımının sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından kritik olduğunu vurguladı.
WAPES Üyeliği ve Başarı
Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nin (WAPES) 13. Dünya Kongresi ve Genel Kurulu'nda İŞKUR'un Başkan Yardımcılığına seçilmesi de toplantının önemli bir gündem maddesiydi. Işıkhan, engelli bireylerin istihdamının sağlanması için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.
Finansal Destekler ve Projeler
Bakan Işıkhan, engelli bireylerin istihdama katılımını destekleyen hizmetler sunduklarını aktararak, 298 milyon lira kaynak sağlanarak bu bireylerin kendi işlerini kurmalarına destek olacak projeler geliştirdiklerini belirtti. Ayrıca, mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerine 80 milyon lira, işe uyum projelerine ise 7,8 milyon lira destek verdiklerini açıkladı.
Engelsiz İŞKUR ve Yenilikçi Uygulamalar
Engelsiz İŞKUR Platformu'nu tanıtan Işıkhan, bu platformun engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebileceğini ve iş başvurularında video anlatımlar ile destek sağlanabileceğini ifade etti. Ayrıca, yeni Destekli İstihdam Projesi ile özel gereksinimleri olan bireylerin iş hayatına kazandırılması hedeflenmektedir.
2025 Hedefleri ve Özel Kontenjanlar
2025 yılı itibarıyla iş gücüne katılım hedeflerini açıklayan Işıkhan, 500 bin engelli bireye istihdam sağlanması planlandığını belirtmiştir. Türkiye genelinde 10 bin engelli birey için özel kontenjan tahsis edilerek kamu kurumlarında kısmi zamanlı iş fırsatları sunulacaktır. Toplantı sonunda, en fazla engelli istihdam eden işverenlere teşekkür ödülleri takdim edilmiştir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı"na katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı"na katıldı.