Diyarbakır'da Önemli Bir Keşif
Diyarbakır'ın "kalbi" olarak bilinen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine tarihlendirilen bir silindirik mühür bulundu. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu buluntunun büyük bir tarihi öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kazılar ve Ortaya Çıkan Kalıntılar
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018 yılından bu yana devam eden kazılarda, şimdiye kadar yaklaşık 1800 yıllık su kanalları, 1700 yıllık mezar odaları ve 1. Dünya Savaşı'na ait mühimmat gibi pek çok kalıntı gün yüzüne çıkarılmıştır.
Kesintisiz Yaşamın Kanıtı
Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük'te yürütülen kazılar sayesinde 10 bin yıldır kesintisiz yaşamın sürdüğünü belirtti. Eriha'nın ardından, bu alanda bulunduğunu ifade etti. "Amida Höyük kazıldıkça daha pek çok sürpriz buluntu ile karşılaşmaya devam edeceğiz" dedi.
Silindirik Mühürün Özellikleri
Son keşfedilen mühür, milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihleniyor. Mührün üzerinde baklava dilimi şeklinde geometrik süslemeler yer almakta. Bu tür mühürlerin genelde belgelerin ve çömleklerin ağzını kapatmak amacıyla kullanıldığına dikkat çeken Yıldız, buluntunun bölgedeki güçlü ticaret ağının bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Geçmişe Dair İzler
Önceki yıllarda benzer bir mühür, Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Müslümantepe Höyüğü kazılarında ele geçirmişti. Amida Höyük'teki yeni buluntu ise kırık halde, fakat önemli bir keşif olarak öne çıkıyor.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.