
Ceditçilik İle İslami Uyanış
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türk Devletleri Yüzyılı'nda Ceditçiliğin Ufukları Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türk dünyasının İslam ile yeniden kökleriyle buluşmasıyla, büyük medeniyetlerinin üçüncü büyük çıkışına şahit olacaklarını belirtti.
Tarihsel Arka Plan ve Dönemsel Değişim
Ceditçilik fikrinin, dünya siyasetinde dengelerin değiştiği bu dönemde, İslam'ın üçüncü büyük yürüyüşü olarak kabul edildiğine dikkat çekti. Kurtulmuş, İslam'ın birinci yürüyüşünün Hazreti Muhammed ve dört halife döneminde, ikinci yürüyüşünün ise Anadolu ve Avrupa'ya uzandığını ifade etti.
Türk Dünyasının Kimliği ve Bağımsızlığı
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasıyla Türk dünyasının siyasi ve ekonomik bağımsızlık sürecine girdiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bunu Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan'da görüyoruz" dedi. Ceditçilik Hareketi'nin, insanlara yeni bir anlayış sunma çabası içinde olduğunu belirtti.
Ceditçilik Sempozyumu'na Yılda Bir Kez Devam Edelim
Kurtulmuş, Ceditçilik Sempozyumu'nun her yıl farklı bir Türk devletinde yapılmasını önerdi. "Bu mesele Türk dünyasına rehberlik eden bir fikir gelişimi olsun" ifadesini kullandı.
Ceditçilik Hareketi ve Eğitim
Ceditçilik hareketinin eğitime verdiği öneme değinen Kurtulmuş, bu süreçte kadın eğitimine de özel vurgu yaptı. Ceditçilerin, milli kimliği güçlendirmek için halkın arasına karıştığını kaydetti.
Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Kurtulmuş, Türk dünyasının yeni bir dönemin başlangıcında olduğunu belirterek, "300 milyonluk Türk dünyası, bağımsızlıklarını kazanıp, kendi kimlikleri üzerinde yükseliyor" dedi. Kurtulmuş, Türk dünyasındaki uyanışın, dünya dengelerinin değişmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
Katılımcılardan Destek ve Teşekkür
Sempozyumda, Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Havva Kök Arslan da önemli katkılarda bulundu. Özbekistan'dan gelen Akramjon Fazilov ise Kurtulmuş'a sempozyumu düzenleme çabası için teşekkür etti.
Gelecek İçin Umut Verici Fikirler
Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Ceditçilik'in önemini vurguladı ve bu fikrin Türk dünyasının geleceği için bir yol haritası sunduğunu ifade etti. Sempozyum, iki gün süren tartışmalarla sona erecek.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kendi himayelerinde, Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen "Türk Devletleri Yüzyılında Ceditçiliğin Ufukları Uluslararası Sempozyumu"na katılarak konuşma yaptı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kendi himayelerinde, Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen "Türk Devletleri Yüzyılında Ceditçiliğin Ufukları Uluslararası Sempozyumu"na katılarak konuşma yaptı.