
Karaman'ın Böcek Zenginliği Üzerine Çalışmalar
Karaman'da yaşayan jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisinin, eşinin, oğlunun ve kızının adını taşıyan böcek türlerini literatüre kazandırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde görevli Koçak, Erzincan'da 2003 yılında görev yaparken, gördüğü kelebeklerin göçüyle bu alana olan ilgisini artırdı.
Böcek Türlerinin Keşfi
Memleketi Karaman'ın biyoçeşitliliği üzerine incelemeler yapmak amacıyla çalışmalarına hız veren Koçak, çocukluk yıllarından beri böceklere olan tutkusunu sürdürdüğünü belirtti. Kelebek koleksiyonu oluşturarak merakını gidermeye çalışan Koçak, kentteki kelebek türlerini 15 yıllık bir çalışma sonucunda tespit etti.
Böcek Türlerinin İsimlendirilmesi
Koçak, 2013 yılında keşfettiği ilk böcek türüne Karaman'ın adını verdi. Çalışmalar genişledikçe toplamda 19 yeni tür keşfetti ve bazılarına isimler vererek bunları literatüre kazandırdı. Eşi Şule, çocukları Efe ve Ece'nin isimleriyle Karaman adını taşıyan böcekler oluşturdu. Örneğin, keşfettiği bir böceğe "Pygopleurus ozguri", diğerine ise "Plagiognathus ozgurkocaki" adını verdi. Koçak: "Karaman'ın Tüm Böcek Çeşitliliğini Çıkarmak Amacım"
Dünyaya yeni böcek türleri tanıtmanın değerli olduğunu vurgulayan Koçak, Türkiye'nin bitki ve böcek faunasının zenginliğine dikkat çekti. Koçak, "Her dağda, her vadide, farklı böcek türleri yaşayabiliyor. Elde ettiğimiz bu çeşitlilik sayesinde Karaman'ın tüm böcek çeşitliliğini çıkarmayı hedefliyorum." ifadelerini kullandı.
Karaman'da yaşayan jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisinin, eşinin, oğlunun ve kızının adını da taşıyan böcek türlerini literatüre kazandırdı.
Karaman'da yaşayan jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisinin, eşinin, oğlunun ve kızının adını da taşıyan böcek türlerini literatüre kazandırdı.