
Beypazarı HEM'de Geleneksel Kilim Üretimi
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan Halk Eğitimi Merkezi'nde (HEM) gerçekleştirilen proje kapsamında, yıpranmış bir kilim parçasından ilham alınarak yeni bir kök boyalı kilim üretilmiştir.
Yıpranmış Kilim Parçası Yeniden Hayat Buldu
Beypazarı HEM Müdürü Atilla Sevimli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürsöğüt Mahallesi’nde bir aileye ait eski bir kilim parçasının atölyeye getirildiğini belirtti.
El Yapımı Bir Başarı
Sevimli, kilim parçası üzerinde titiz çalışmalar yaparak kök boyasıyla renklendirdikleri ipliklerle 270 santimetre boyunda ve 161 santimetre eninde yeni bir kilim dokuduklarını ifade etti. "Bu modele, 'Beypazarı modeli' adını verdik. Kök boyalı kilimlerin rengi bozulmuyor. Motifler de uyum içinde tasarlandı," dedi.
Özgün Tasarım ve Dağıtım
Beypazarı HEM olarak, farklı talep ve ihtiyaçlara yönelik olarak çeşitli ebat ve renklerde kilim dokudiklarını dile getiren Sevimli, bu kilimlerden Türkiye’nin farklı illerindeki HEM müdürlüklerine de gönderim yaptıklarını söyledi.
Kök Boyanın Doğal Özelliği
Kilim atölyesinin sorumlusu Neslihan Kırankaya ise kök boyalı kilimlerin çift taraflı kullanılabildiğini ve renginin zamanla solmadığını vurguladı. Kırankaya, "Kök boyanın özelliği, doğal olmasıdır. Eski bir parça bulup bunu geliştirerek Beypazarı modeli kilimini ortaya çıkardık. Dokuduğumuz kilimi burada sergileyeceğiz," ifadesini kullandı.
Ankara'da, Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi'nde (HEM) yapılan çalışma ile yıpranmış eski bir kilim parçasından yola çıkılarak kök boya ile yeni bir kilim dokundu.
Ankara'da, Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi'nde (HEM) yapılan çalışma ile yıpranmış eski bir kilim parçasından yola çıkılarak kök boya ile yeni bir kilim dokundu.