
Baharın Habercisi: Nevruz
AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, nevruzun kutsal bir başlangıç olduğuna dikkat çekti. Uğurlu, 21 Mart'ın "kara kışın, uğursuzlukların, hastalıkların, dertlerin, sıkıntıların bittiği ve sağlıkla, sıhhatle, bollukla, bereketle yeni bir yılın başladığı gün" olduğunu vurguladı.
Nevruzun Tarihçesi ve Önemi
Prof. Dr. Uğurlu, nevruzun binlerce yıllık bir gelenek olduğunu aktararak, "Toprağın uyanışı, baharın gelişinin, kardeşlik ve dostluğun sembolü olarak geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır" dedi. Hayvancılıkla yaşayan topluluklar için nevruzun, hayvanların taze otlara ulaşacağı yeni yılın başlangıcı olduğu için önemli bir bayram olduğunun altını çizdi.
Türk Dünyasında Nevruz Geleneği
Nevruz kutlama geleneği Türk dünyasında asırlardır sürüyor. Ancak Uğurlu, bu geleneğin Anadolu'da eski coşkusuyla kutlanmadığını belirtti. Bu kutlamaların, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarıyla yeniden canlandırılması gerektiğini ifade etti.
Bolu'daki Geleneksel Kutlama
Uğurlu, Bolu'nun Seben ilçesindeki Nevruz Tepesi'nde her yıl 21 Mart'ta nevruz ateşinin yakıldığını aktardı. "Bu ateşe 'Kutlu ateş' denilir. Çünkü hakim bir tepe olduğu için diğer köylerden uzaktan bakıldığında ateş sanki kendiliğinden yanar gibi görünmektedir" dedi. Ayrıca, Anadolu'nun farklı bölgelerinde de benzer kutlamaların yapıldığına dikkat çekti.
Nevruz Ateşi ve Ritüeller
Nevruzun tüm Türk dünyasını kapsadığını ifade eden Uğurlu, nevruz ateşinin, binlerce yıllık kadim geleneğin bir parçası olduğunu sözlerine ekleyerek, bu kutlamaların geleneksel ritüellerle sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın habercisi nevruzu kutlama geleneğine ilişkin AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.